Barszcz czerwony bez zakwasu. Pyszny!

  • wyświetlono: 4766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taki barszcz gotowała moja mama na wigilię. Zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Jest boski :)

Yenn21
  • 240min

Składniki

1 kg buraków
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera
por
1 jabłko
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
2-3 ziarnka ziela angielskiego
listek laurowy
sól
kilka ziarenek czarnego pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz czerwony bez zakwasu. Pyszny!

  • 1. Włoszczyznę i buraki obrać. Następnie buraki pokroić w ćwiartki. Z jabłka wyciąć gniazda nasienne skórkę pozostawić. Czosnek obrać z łupinek.Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny wrzucić do 5 L garnka i zalać zimną wodą.
    Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować powoli do miękkości warzyw. po ugotowaniu odstawić na 3-4 godzinny.Po tym czasie barszcz odcedzić i doprawić sokiem z cytryny.
    Należy pamiętać aby nie dopuścić do ponownego zagotowania gdyż zupa straci swój piękny kolor i zrobi się brązowa.
    Aby barszcz przestał być postny wystarczy go ugotować na bulionie mięsnym lub kostkach rosołowych.
    Barszcz można podawać z pierogami, krokietami, fasolą jasiem. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudanie świąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ogemuh

Dodane przez: karolinajedynak24

BARSZCZ CZERWONY

Pamiętam jak taki barszcz czerwony...

Barszcz czerwony zabielany

Dodane przez: szarak86

Barszcz czerwony zabielany

Pyszna zupa o wyrazistym kolorze,...

Barszcz czerwony

Dodane przez: ladyson

Domowy barszcz czerwony

Barszcz czerwony domowy jest doskonały...

Barszcz czerwony z uszkami

Dodane przez: Ola1984

Barszcz czerwony z uszkami

Pyszne danie wigilijne - dobrze...

zupa buraczkowa

Dodane przez: Aninka88

Barszcz czerwony

pyszna domowa zupa przygotowana...

Barszcz czerwony

Dodane przez: Krysia1

Barszcz czerwony

Uwielbiam barszcz i nie gotuję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE