Barszcz czerwony bez zakwasu. pyszny! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę i buraki obrać. Następnie buraki pokroić w ćwiartki. Z jabłka wyciąć gniazda nasienne skórkę pozostawić. Czosnek obrać z łupinek.Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny wrzucić do 5 L garnka i zalać zimną wodą.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować powoli do miękkości warzyw. po ugotowaniu odstawić na 3-4 godzinny.Po tym czasie barszcz odcedzić i doprawić sokiem z cytryny.
Należy pamiętać aby nie dopuścić do ponownego zagotowania gdyż zupa straci swój piękny kolor i zrobi się brązowa.
Aby barszcz przestał być postny wystarczy go ugotować na bulionie mięsnym lub kostkach rosołowych.
Barszcz można podawać z pierogami, krokietami, fasolą jasiem. Smacznego :)
Komentarze