Barszcz czerwony bez zakwasu. Pyszny!

4.44 (181 ocen)

  • 4 godz.

Taki barszcz gotowała moja mama na wigilię. Zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Jest boski :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg buraków
    2 średnie marchewki
    1 średnia pietruszka
    kawałek selera
    por
    1 jabłko
    2 ząbki czosnku
    sok z cytryny
    2-3 ziarnka ziela angielskiego
    listek laurowy
    sól
    kilka ziarenek czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.44 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony bez zakwasu. pyszny! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i buraki obrać. Następnie buraki pokroić w ćwiartki. Z jabłka wyciąć gniazda nasienne skórkę pozostawić. Czosnek obrać z łupinek.Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny wrzucić do 5 L garnka i zalać zimną wodą.
    Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować powoli do miękkości warzyw. po ugotowaniu odstawić na 3-4 godzinny.Po tym czasie barszcz odcedzić i doprawić sokiem z cytryny.
    Należy pamiętać aby nie dopuścić do ponownego zagotowania gdyż zupa straci swój piękny kolor i zrobi się brązowa.
    Aby barszcz przestał być postny wystarczy go ugotować na bulionie mięsnym lub kostkach rosołowych.
    Barszcz można podawać z pierogami, krokietami, fasolą jasiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować