Barszcz czerwony

5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Barszcz, który obowiązkowo gości na moim wigilijnym stole. Sama robię zakwas na taki barszcz. Jest zdecydowanie łagodniejszy od tego zakupionego w sklepie i ma piękną barwę. Do tego uszka z grzybowym farszem lub rumiane paszteciki i nie ma nic lepszego :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na bulion warzywny:
    por
    spory kawałek bulwy selera
    2 pietruszki
    2 spore buraki
    4 ziela angielskie
    4 liście laurowe
    1 l wody
    Po za tym:
    2 l zakwasu wraz z burakami
    1 łyżka majeranku
    2 spore ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Przetwory Zakwas

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por, seler, pietruszkę i starte na tarce o grubych oczkach buraki zalać 1 l wody, dodać ziele i liście laurowe i gotować na wolnym ogniu ok. godziny.
  • 2. Następnie łyżką cedzakową wyjąc warzywa, wlać zakwas wraz z burakami, dodać majeranek i zgniecione ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz i doprowadzić wszystko do wrzenia.
  • 3. Wyłączyć gaz i pozostawić na godzinę w celu przegryzienia się smaków.
  • 4. Przed podaniem przecedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Barszcz można gotować również na wędzące, szynce lub kiełbasie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki Warzywa Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować