Barszcz czerwony

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Uwielbiamy barszcze, często w piątek robię barszcz czerwony w rożnych odmianach. O to jedna z nich.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 buraki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    mały seler
    Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, przyprawa uniwersalna, kostka rosołowa, sól, pieprz,
    1 szklanka zakwasu buraczanego
    sok z całej lub połówki cytryny
    2 ząbki czosnku
    2 grzybki suszone
    1,5 l wody
    1 mała cebula
    1 łyżeczkę majeranku

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • barszcz czerwony 1. Do garnka wlewamy 1,5 l wody. Do tej zimnej wody wkładamy starte na tarce o grubych oczkach buraki, marchewkę, pietruszkę i seler cebulę pokroić w kosteczkę, grzybki suszone, przyprawy i wszystko gotować ok.30 min. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w plasterki czosnek, sok z cytryny, zakwas buraczany i majeranek Gotujemy jeszcze z 10 min..Barszczyk smakuje jak kiszony.
    Można podawać z utłuczonymi, ugotowanymi ziemniakami okoszonymi cebulką zeszkloną i słoninką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować