Barszcz botwinowy z sokiem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z botwinki i buraków liściowych. Do zakwaszenia zamiast octu lub soku z cytryny użyłam soku z żurawiny, który podkreślił smak oraz kolor zupy.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki razem z buraczkami
    pęczek liści kolorowych buraków liściastych
    ząbek czosnku
    pęczek koperku
    200 ml słodkiej śmietanki 42%
    3-4 łyżki soku z żurawiny (oczywiście niesłodzonego)
    2 - 3 litry rosołu, ilość zależy jaką konsystencję lubimy
    2-3 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe
    sól
    pieprz czarny
    kilka kropli sosu Worcestershire
    gałązka lubczyku

    jajka ugotowane na twardo do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Barszcz botwinowy z sokiem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rosołu dodajemy pokrojone w cienkie plasterki buraczki, dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i sos Worcestershire. Rosół gotujemy na wolnym ogniu, gdy buraczki zmiękną dodajemy pokrojone łodygi i liście botwiny i buraków liściowych. Do zupy dodajemy przeciśnięty czosnek, drobno posiekane łodyżki koperku(natkę koperku zostawiamy do posypania zupy), lubczyk i sok żurawinowy gotujemy razem przez 10-15 minut. Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz posypaną koperkiem.

    Porada: Zupa najlepsza jest po około 2 godzinach od ugotowania, gdyż nabierze wtedy wyrazistego smaku i koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować