Barszcz biały z wędzonką i suszonymi borowikami

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ta zupa króluję przeważnie na święta, u mnie jednak rozkoszuję się nią bardzo często na różne sposoby i z różnymi dodatkami, za każdym razem jest jeszcze lepsza....

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 torebki barszczu białego Winiary
    350 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
    garść suszonych borowików
    6 jajek ugotowanych na twardo
    2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz mielony
    szczypta soli pod koniec
    250 ml śmietany kwaśnej 18%
    szczypiorek posiekany po szczypcie na każdy talerz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Jajko

Barszcz biały z wędzonką i suszonymi borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na godzinę przed gotowaniem namoczyć w ciepłej wodzie grzyby, po tym czasie wyłowić je i pokroić w paski.
    Barszcz z torebek rozprowadzić w dużym kubku na gładką papkę dolać wywar z grzybów i dopełnić aby całość miała ok 2 litry.
    Gotować na mniejszym ogniu ok. 15 minut dodając liście laurowe, ziela angielskie, pieprz mielony, w tym czasie przesmażyć skwarki z boczku i ugotować jajka.
    Do zupy dodać śmietanę i przesmażony boczek, na talerzach posypać szczypiorkiem i ułożyć połówki jajek.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jajka Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować