Ta zupa króluję przeważnie na święta, u mnie jednak rozkoszuję się nią bardzo często na różne sposoby i z różnymi dodatkami, za każdym razem jest jeszcze lepsza....
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 torebki barszczu białego Winiary
350 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
garść suszonych borowików
6 jajek ugotowanych na twardo
2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz mielony
szczypta soli pod koniec
250 ml śmietany kwaśnej 18%
szczypiorek posiekany po szczypcie na każdy talerz
Barszcz biały z wędzonką i suszonymi borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na godzinę przed gotowaniem namoczyć w ciepłej wodzie grzyby, po tym czasie wyłowić je i pokroić w paski.
Barszcz z torebek rozprowadzić w dużym kubku na gładką papkę dolać wywar z grzybów i dopełnić aby całość miała ok 2 litry.
Gotować na mniejszym ogniu ok. 15 minut dodając liście laurowe, ziela angielskie, pieprz mielony, w tym czasie przesmażyć skwarki z boczku i ugotować jajka.
Do zupy dodać śmietanę i przesmażony boczek, na talerzach posypać szczypiorkiem i ułożyć połówki jajek.
Komentarze