Barszcz Biały Z Suszonych Grzybów

4.49 (153 ocen)

Taki barszczyk w moim rodzinnym domu w czasie jesieni jest robiony bardzo często. Rodzice zawsze zbierają i susza grzyby z myślą miedzy innymi o tym barszczu. Ja się nie znam na grzybach i ich nie zbieram więc zawsze liczę na hojność mojej mamy, która daruje mi słoik takich grzybków ;)

Składniki:

  • Składniki na 3-4 osoby:

    4-6 grzybków suszonych (kapeluszy i ogonów lub samych kapeluszy )
    kawałek kiełbaski (zawsze wrzucam tyle na ile jest osób barszcz tak aby każdy dostał kawałek) lub 2 parówki
    1 czubata łyżka barszczu w proszku ja daje Winiary
    6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30%
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    kawałek cebulki pokrojonej w piórka i pół ząbka czosnku pokrojonego w plasterki (można pominąć)
    sól, pieprz do smaku
    warzywko
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Barszcz biały z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1th9lnp 1. Grzybki namaczamy w wodzie i z ta wodą gotujemy je około 30 min. Jeśli chcemy zjeść grzybki podwajamy czas. Dodajemy do tej wody także kiełbaskę/parówki i gotujemy ale tylko połowę tego czasu ( czyli 15 min ).
  • 2. W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką oraz barszczem. Hartujemy gorącym wywarem i wlewamy przez sito do gotującego się barszczu.
    3, Przyprawiamy nasz wywar warzywkiem, solą i pieprzem.
    4. Gotujemy całość z około 5-10 min.
    Podajemy z utłuczonymi ziemniaczkami, okraszonymi cebulką. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować