Barszcz biały z jakiem i białą kiełbasą

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki barszcz smakuje zawsze, nie tylko w Święta Wielkanocne, jest treściwy i pożywny i bardzo smakowity.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 sztuk białej surowej kiełbasy
    mała włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 mała cebula )
    gotowy zakwas na barszcz czy żurek w butelce 0,5 litra
    3 liście laurowe + 3 ziarna ziela angielskiego + sól
    4 jajka ugotowane na twardo
    100ml śmietanki słodkiej 12 %
    trochę posiekanej natki pietruszki i świeżo mielony pieprz bezpośrednio na pełny talerz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Jajko

Barszcz biały z jakiem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kiełbasę ponakłuwać, zalać dwoma litrami zimnej wody i zagotować, po 20 minutach powolnego gotowania wyjąć kiełbasę z wywaru, ewentualnie odszumować , wrzucić pokrojoną marchewkę i inne warzywa w całości, dodać wszystkie przyprawy.
    Gotować do miękkości marchewki, po czym wyłowić warzywa które były w całości i wyrzucić.
    Do wywaru wrzucić pokrojoną w talarki kiełbasę, wlać śmietankę i doprawić do smaku.
    Bezpośrednio na talerzu dodać połówkę jaka i posiekaną natkę, posypać świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować