Taki barszcz smakuje zawsze, nie tylko w Święta Wielkanocne, jest treściwy i pożywny i bardzo smakowity.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
5 sztuk białej surowej kiełbasy
mała włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 mała cebula )
gotowy zakwas na barszcz czy żurek w butelce 0,5 litra
3 liście laurowe + 3 ziarna ziela angielskiego + sól
4 jajka ugotowane na twardo
100ml śmietanki słodkiej 12 %
trochę posiekanej natki pietruszki i świeżo mielony pieprz bezpośrednio na pełny talerz
Barszcz biały z jakiem i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kiełbasę ponakłuwać, zalać dwoma litrami zimnej wody i zagotować, po 20 minutach powolnego gotowania wyjąć kiełbasę z wywaru, ewentualnie odszumować , wrzucić pokrojoną marchewkę i inne warzywa w całości, dodać wszystkie przyprawy.
Gotować do miękkości marchewki, po czym wyłowić warzywa które były w całości i wyrzucić.
Do wywaru wrzucić pokrojoną w talarki kiełbasę, wlać śmietankę i doprawić do smaku.
Bezpośrednio na talerzu dodać połówkę jaka i posiekaną natkę, posypać świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze