Barszcz biały

5 (199 ocen)

Moja propozycja podania zupy na świąteczny stół i nie tylko.

Składniki:

  • 30 dag wędzonego lub surowego boczku
    4-6 kawałków surowej, białej kiełbasy
    4-6 ugotowanych na twardo jajek
    4 liście laurowe
    4-6 ziarenek ziela angielskiego
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
    2 łyżki mąki
    łyżka chrzanu
    majeranek
    sól, pieprz
    posiekana natka pietruszki do dekoracji
    ewentualnie chlebki okrągłe do podania
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i kiełbasę zalać wodą (ok.2,5l), dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Po 20 minutach wyjąć kiełbasę, boczek gotować jeszcze ok.15 minut.(wyjąć i ostudzić). Do miseczki odlać szklankę wywaru. Dodać śmietanę, mąkę, chrzan, ocet lub sok z cytryny, połączyć. Wlać do zupy i dokładnie wymieszać.
  • 2. Ugotowany boczek pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Całość obficie przyprawić majerankiem. Zupę rozlać do wydrążonych chlebków, lub na talerze, wyłożyć pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i przekrojone na pół jajka. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

zupę można przygotować na wywarze z warzyw

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować