Barszcz biały

  • wyświetlono: 118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Witam serdecznie dziś jest już środa, środek tygodnia taką miałam ochotę na barszcz biały że nie mogłam się mu oprzeć i nie ważne że z torebki ważne że wyszedł taki smaczny że rodzinka się zachwycała. Nie wiem czy każdy robi ze swojskiego żuru podejrzewam że większość robi z torebki lub kupionego żuru w butelkach. Ja w butelkach nie kupuje bo to sam ocet raz kiedyś ugotowałam i całą zupę wylałam bo nie dało się jej zjeść .

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kość schabowa wieprzowa 500 g (specjalna do zup ),

1 marchew 200 g,

2 torebki biały barszcz każda torebka 66 g,

2 łyżki liści pora i selera,

2 łyżki natki pietruszki,

1 łyżka majeranku,

650 g kiełbasy białej surowej,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

1 śmietana 30 % 200 g,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ).

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz biały

  • zupa1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać kość wieprzową na zupę oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa na kości. Jak już mięso jest miękkie dodać liście selera i pora, liść laurowy, ziela angielskie oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków.
  • zupa2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się dogotowuje przyszykować zupy w proszku, do słoika wlać wody, wsypać obie zupy w proszku, zakręcić i energicznym ruchem wymieszać aby nie było grudek.
  • zupa3. Gdy ziemniaki w wywarze są już miękkie a zupa w proszku rozprowadzona, wlać całą zawartość ze słoika do wywaru z ziemniakami i pogotować na wolnym ogniu około pięciu minut. Następnie wsypać majeranek, zamieszać można doprawić ulubioną przyprawą z solą, zagotować i dodać pętka kiełbasy białej surowej, również zagotować.
  • zupa4. Jak już zupa z majerankiem i kiełbasą białą surową się pogotowała, wlać całą śmietanę 30 % i dodać pokrojona drobno natkę pietruszki, zamieszać i zagotować przez dwie do trzech minut. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia i odczekać chwilę aż całość przejdzie smakiem.
  • zupa5. Ugotowaną zupkę podałam z kiełbasą białą gotowaną w zupie pokrojoną w plasterki oraz jajkiem od kur własnych zielononóżek ugotowanym na twardo. Powiem tak nawet zupa z torebki nada się do zjedzenia o ile jest dobrze ugotowane, a zapewniam że zupa a właściwie barszcz biały naprawdę wyszedł mi bardzo smaczny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

barszcz białyzupaobiad

Komentarze

Podobne przepisy

barszcz biały

Dodane przez: agarybak76

Barszcz biały

Moja propozycja podania zupy na...

Barszcz biały

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biały barszcz

Smaczna ,zupka o kwaskowym smaku...

Tradycyjny biały barszcz wielkanocny

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Tradycyjny biały barszcz wielkanocny

Bez białego barszczu czy żurku...

barszcz biały na maślance

Dodane przez: Konto nieaktywne

biały barszcz z maślanki

100 % naturalny barszcz biały potrzebna...

Barszcz biały śwętokrzyski

Dodane przez: Cukiereczek

Barszcz biały świętokrzyski

Polecam taki barszcz na Wielkanoc....

barszcz biały na maslance

Dodane przez: teresa-kr

Biały barszcz na maślance

To prosta i tradycyjna zupa ,przepis...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE