Barszcz

0 (0 ocen)

Barszcz to taka potrawa , przy której możemy eksperymentować ze smakiem , za sprawą przypraw barszcz może być pikantny lub łagodny , słodki lub kwaskowy . Mój barszcz jest bardzo buraczany ;) bo zrobiony z 4 kg buraków , słodko - kwaśny , taki właśnie lubimy :)

Składniki:

  • 4 kg buraków

    400g wędzonki ( łopatki , boczku )

    5 liści laurowych

    1 łyżka ziela angielskiego

    2 cytryny

    sól , pieprz i cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy ze skóry i tniemy na połówki . Wędzonkę dzielimy na 2 części . Z racji , że buraków mam tak dużo , barszcz gotuję w dwóch dużych garnkach .

    Buraki umieszczamy w garnkach razem z wędzonką . Zalewamy wodą tak by buraki były całkiem przykryte . Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz sok z obu cytryn .

    Gotujemy ok. 2 godzin aż buraki będą miękkie . Po tym czasie z barszczu wyciągamy buraki i mięso , a wywar doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz cukrem .

    Podajemy z uszkami lub pasztecikami .

Porady

Z podanych składników otrzymałam 5 litrów barszczu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować