1marchewka,1pietruszka,kawałek selera,wiekszy kawałek pora,3 ziemniaki,puszka czerwonej fasolki,słoik tarych kwaśnych buraków 400g,kostka rosołowa,parę łyżek koncentratu buraczanego,3 liście laurowe,5 ziel angielskich,sól,pieprz,przyprawa typu ziarenko smaku,maggi
Dodatkowo -śmietana
Barszcz ukraiński po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa prócz ziemniaków trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy ,zalewamy wodą u mnie 4 litry dodajemy ziele i liścia,gdy sie zagotuje dodajemy kostkę gotujemy jeszcze ok 15 min.Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,gotujemy do miękkości ,dodajemy buraki ze słoika ,koncentarat do smaku ok 5 łyżek,wrzucamy odsączoną fasolkę i gotujemy ok 10 min ,doprawiamy do smaku solą,maggi i sporą ilością swieżo mielonego pieprzu.Już na talerzu dodajemy śmietanę ale nie koniecznie :).
Smacznego
Porady
Do barszczu niekiedy dodaje również swieży koperek i natkę.
Komentarze