Bardzooo słodki tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki wrzucamy do worka, i gnieciemy tłuczkiem.
Pokruszone herbatniki wsypujemy do garnka, dodajemy masło, i ręka mieszamy.
Gotową "masę" wsypujemy na tortownicę, przyklepujemy mocno do dna.
Spód pieczemy około 25 minut w temperaturze 190stopni.
Można też wstawić do lodówki na około godzinę.
2. "Kremówka":
500ml mleka, masło i cukier gotujemy.
Resztę mleka, mąki, budyń i jajka miksujemy.
Gdy mleko zaczyna się gotować, powoli wlewamy masę - cały czas miksując.
Masa bardzo szybko gęstnieje. Garnek zestawiamy z gazu.
Następnie dodajemy wódkę i znów miksujemy.
Śmietanę miksujemy na puszystą, dodajemy puder i jeszcze chwilę miksujemy.
Batoniki Lion przekrawamy wzdłuż na pół, a później na średniej wielkości kawałki.
3. Na herbatnikowy spód nakładamy 7 łyżek kremówki, później:
patyczki czekoladowe z nadzieniem, dodatkowo draże w puste miejsca,
12 biszkoptów - całe, i zgniecione w puste miejsca,
8 łyżek kremówki,
kawałki batoników Lion,
bita śmietana,
resztę śmietany i połowę kremówki mieszamy - ozdobimy nią górę tortu.
Z draży układamy liczbę urodzin.
Wymieszaną kremówkę i śmietanę nakładamy do szprycy i ozdabiamy tort -
później układamy draże - można dodatkowo posypać czekoladą.
Tort wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy.
Pozostałą kremówką smarujemy boki tortu i przykładamy rurki.
Można owinąć tasiemką - ładniej wyglądają i lepiej się trzymają :)
Porady
dla mniejszych solenizantów - masa oczywiście bez alkoholu :)
Komentarze