Bardzooo słodki tort

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

tort z batoników i ciasteczek - dla wielbicieli słodyczy :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250g herbatników
    150g masła (3/4 kostki)
    150g "patyczków" czekoladowych z nadzieniem
    12 biszkoptów okrągłych
    3x 52g baton Lion biały
    opakowanie draży (można różnokolorowe)
    rurki z nadzieniem kawowym i adwokatowym
    330ml śmietany 30%
    2,5 łyżki cukru pudru

    masa - kremówka
    0,75ml mleka
    50g masła
    2 żółtka
    1 jajko
    większe pół szklanki cukru (ok. 150g)
    niecałe pół szklanki mąki pszennej (ok. 100g)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50g)
    1 budyń waniliowy (40g)
    120ml wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Słodycze

Bardzooo słodki tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort2 1. Herbatniki wrzucamy do worka, i gnieciemy tłuczkiem.
    Pokruszone herbatniki wsypujemy do garnka, dodajemy masło, i ręka mieszamy.
    Gotową "masę" wsypujemy na tortownicę, przyklepujemy mocno do dna.
    Spód pieczemy około 25 minut w temperaturze 190stopni.
    Można też wstawić do lodówki na około godzinę.
  • tort3 2. "Kremówka":
    500ml mleka, masło i cukier gotujemy.
    Resztę mleka, mąki, budyń i jajka miksujemy.
    Gdy mleko zaczyna się gotować, powoli wlewamy masę - cały czas miksując.
    Masa bardzo szybko gęstnieje. Garnek zestawiamy z gazu.
    Następnie dodajemy wódkę i znów miksujemy.
    Śmietanę miksujemy na puszystą, dodajemy puder i jeszcze chwilę miksujemy.
    Batoniki Lion przekrawamy wzdłuż na pół, a później na średniej wielkości kawałki.
  • tort4 3. Na herbatnikowy spód nakładamy 7 łyżek kremówki, później:
    patyczki czekoladowe z nadzieniem, dodatkowo draże w puste miejsca,
    12 biszkoptów - całe, i zgniecione w puste miejsca,
    8 łyżek kremówki,
    kawałki batoników Lion,
    bita śmietana,
    resztę śmietany i połowę kremówki mieszamy - ozdobimy nią górę tortu.
    Z draży układamy liczbę urodzin.
    Wymieszaną kremówkę i śmietanę nakładamy do szprycy i ozdabiamy tort -
    później układamy draże - można dodatkowo posypać czekoladą.
    Tort wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy.
    Pozostałą kremówką smarujemy boki tortu i przykładamy rurki.
    Można owinąć tasiemką - ładniej wyglądają i lepiej się trzymają :)

Porady

dla mniejszych solenizantów - masa oczywiście bez alkoholu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować