BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Bardzo puchate placuszki bez dodatku drożdży. Robi się je ekspresowo i są pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    1 całe jajo
    3-4 łyżki cukru
    płaska łyżeczka sody
    szklanka mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
    0,5 opakowania cukru wanilinowego

    ORAZ:

    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Bardzo puszyste placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzepujemy razem z cukrami, dodajemy maślankę i sodę. Masę dobrze mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto mieszamy do momentu, aż będzie gładkie i gęste.

    Smażymy po łyżce ciasta na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Smacznego :)

Porady

Placki możemy usmażyć z dodatkiem pokrojonych lub startych jabłek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować