Składniki może niezbyt wyszukane ale ciacho pyszne:) lekko kwaskowe więc w sam raz na tegoroczne upały, serdecznie zapraszam:)
Składniki:
500 g czerwonych porzeczek
15 g żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
270 g danonków waniliowych
200 g danonków jagodowych
2 łyżki cukru pudru
40 g płatków czekoladowych
100 g herbatników maślanych
1 opakowanie galaretki pink margarita
200 ml gorącej wody
Bardzo porzeczkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki umyć, dobrze osuszyć i obrać z gałązek.
Mnie bardzo pomagałą starsza córcia Martynka Żelatynę przesypać do wody i zostawić na około 5 minut do napęcznienia.
2.Do miski przełożyć oba rodzaje danonków, dodać cukier puder i wymieszać.
3.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej ( opuszkami palców sprawdzić czy nie zostały grudki). Następnie przelać ją do serków i mikserem na niskich obrotach delikatnie wymieszać.
4.Do masy dodać 2/3 przygotowanych porzeczek i wszystkie płatki czekoladowe. Wymieszać do połączenia składników.
5.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasno i w miarę możliwości szczelnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Następnie wylać połowę przygotowanej masy. Wyrównać.
6.Ułożyć drugą warstwę herbatników i wylać resztę masy. Wyrównać. Posypać resztą porzeczek i równomiernie je rozłożyć. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
7.Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i ostudzić. Zimną delikatnie wylać na piankę i odłożyć do stężenia całości. Przed podaniem uwolnić piankę z obręczy. Smacznego!
Komentarze