Bardzo Nadziane Papryki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Znakomite, sycące danie na niedzielny obiad. Albo na każdy inny dzień :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 dużych papryk, 3 małe cebule, 2 papryczki pepperoni, 1 pomidor, 0,5 kg mięsa mielonego, ok. 150 g sera typu feta, 3 ząbki czosnku, mały słoik czarnych oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz, oregano, oliwa z oliwek.

Bardzo nadziane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, odkroić górę i dokładnie usunąć gniazda nasienne.
  • 2. Przekrojone papryki oprószyć od wewnątrz solą, pieprzem i oregano. Odstawić na papierowy ręcznik.
  • 3. Pomidora pokroić w kostkę, oliwki odsączyć i przekroić na połówki, pepperoni drobno posiekać.
  • 4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
  • 5. Podsmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, pomidorem, pepperoni, oliwkami, fetą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pozostałe oregano, sól i pieprz, w razie potrzeby dosolić.
  • 6. Włożyć nadzienie do papryk, zakryć "czapeczkami". Papryki lekko spryskać lub wysmarować oliwą. Włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w 180 stopniach ok. 70 minut.

Porady

Aby urozmaicić potrawę, papryki mogą być różnokolorowe. Do nadzienia można dodać trochę całych ziarenek pieprzu - po upieczeniu będzie miękki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy