Kruche ciasteczka, bez wykrawania. Zrobione podobnie jak kluski śląskie lecz z nadzieniem. Wyszły bardzo kruche i pyszne.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: szt.64
-250 g. masła albo margaryny
-100 g. cukru
-2 żółtka
-1 jajko
-350 g. mąki
-170 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka soku z cytryny
Bardzo kruche ciasteczka "oczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło, wraz z cukrem, żółtkami i jajkiem, zmiksować. Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać sok i zagnieść. Podzielić na dwie części. Z każdej zrobić wałek, pokroić na 8 części.Te znowu pokroić na 4. Z każdej części zrobić troszkę przypłaszczone kulki,jak kluski śląskie.
2.Układać na blaszce i w środku, zrobić wgłębienia, jakimś trzonkiem drewnianym.
nadzienie-Do tych wgłębień ponalewać marmoladę, za pomocą woreczka cukierniczego.
3.Piec ok.15 min. w 175*C.
4.esy-Czekoladę rozpuścić nad parą, przelać do rożka papierowego. Polać zimne ciasteczka przez środek, kilka razy.
Komentarze