BARDZO KRUCHE CIASTECZKA "OCZKA"

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka, bez wykrawania. Zrobione podobnie jak kluski śląskie lecz z nadzieniem. Wyszły bardzo kruche i pyszne.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: szt.64
    -250 g. masła albo margaryny
    -100 g. cukru
    -2 żółtka
    -1 jajko
    -350 g. mąki
    -170 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka soku z cytryny

    NADZIENIE:
    -ok.150 ml.marmolady (tu powidła śliwkowe, domowe)

    ESY-FLORESY:
    -50 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Bardzo kruche ciasteczka "oczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BARDZO KRUCHE CIASTECZKA "OCZKA" 1. ciasto-Masło, wraz z cukrem, żółtkami i jajkiem, zmiksować. Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać sok i zagnieść. Podzielić na dwie części. Z każdej zrobić wałek, pokroić na 8 części.Te znowu pokroić na 4. Z każdej części zrobić troszkę przypłaszczone kulki,jak kluski śląskie.
  • BARDZO KRUCHE CIASTECZKA "OCZKA" 2. Układać na blaszce i w środku, zrobić wgłębienia, jakimś trzonkiem drewnianym.
    nadzienie-Do tych wgłębień ponalewać marmoladę, za pomocą woreczka cukierniczego.
  • BARDZO KRUCHE CIASTECZKA "OCZKA" 3. Piec ok.15 min. w 175*C.
  • BARDZO KRUCHE CIASTECZKA "OCZKA" 4. esy-Czekoladę rozpuścić nad parą, przelać do rożka papierowego. Polać zimne ciasteczka przez środek, kilka razy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować