BARDZO KRUCHA SZARLOTKA

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Szybka i z pewnością zadowoli każdego łasucha.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g margaryny
    1/2 szkl cukru
    2 żółtka
    1 jajo

    5 dużych jabłek
    1 cynamon
    1/4 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Bardzo krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i margarynę, posiekać nożem.
  • 2. jak margaryna będzie miała kawałeczki wielkości grochu dodać żółtka i jajko.
  • 3. zagnieść, włożyć do foliowego woreczka i na 10 min do zamrażalnika
  • 4. jabłka obrać, pokroić w plastry, zasypać cynamonem i 1/4 szkl cukru
  • 5. tortownice o średnicy 26-28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą
  • 6. wyjąć ciasto, rozwałkować, na ok 0,5cm
    tortownicę położyć na cieście, obkroić nożem
    wycięty kawałek, przenieść do tortownicy, na spód
  • 7. wyciąć paski szerokości ok 5 cm i wylepić boki tortownicy
  • 8. wrzucić do środka jabłka, a na wierzch wyciąć paski szer ok 2 cm i ułożyć kratke
  • szarlotka 9. Piec ok 25 min
    temp 180-200 st

    posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować