Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą

  • wyświetlono: 1094 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mój tata prawie ze łzami w oczach oddawał mi swoje 6 prawdziwków... Ponieważ w naszych pobliskich lasach ciężko o tę borowikową przyjemność, (a planował je zasuszyć). No cóż, życie jest brutalne. Za to wynagrodziłam mu to pysznym risotto. Cieszyłam się, że mu smakowało, ponieważ on nie lubi zagrani

małgorzata kwiatkowska

Składniki

Składniki:
400 g ryżu arborio
6 dużych świeżych prawdziwków (borowików)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów
200 g sera gorgonzola (mój z Biedronki)
1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) )
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
pęczek natki pietruszki
pół łyżki suszonego tymianku
5 gałązek świeżego tymianku
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą

  • 1. W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy.
  • 2. Potem do ugotowanego ryżu dodajemy ser gorgonzola. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił.
    W tym czasie świeże grzyby kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku z zielami angielskimi, listkami laurowymi i ziarnami pieprzu przez około 40 minut.
  • 3. Jak ugotujemy grzyby następnie podsmażamy je na maśle, by były bardziej chrupkie. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być kremowy, lekko kleisty ale nie rozgotowany i musi wchłonąć bulion. Do ryżu dodajemy gotowe grzyby leśne. Doprawiamy pieprzem, tymiankiem, natką. Dekorujemy świeżym tymiankiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakigrzybyborowikiBardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzoląrisotto grzybowerisotto z borowikami

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z szynką, groszkiem w kremowym sosie z serka i parmezanu

Dodane przez: Joanna Kryla

Risotto z szynką, groszkiem w kremowym sosie...

Ryż w delikatnym kremowym sosie...

Kremowe risotto z grzybami leśnymi

Dodane przez: joanna74

Kremowe risotto z grzybami leśnymi

Doskonałe danie na jesienne chłody....

kremowe risotto z kurkami

Dodane przez: Darmiona

Mocno kremowe risotto z kurkami

Podobno kurki w lesie już są. Zamierzam...

Risotto z kuczakiem i papryką

Dodane przez: Alex M

Risotto z kurczakiem i papryką

Często robię różne wersje tego...

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Risotto z kurczakiem i warzywami

To smaczny i kolorowy obiad. Jeśli...

image-0y3294g

Dodane przez: Alex M

Torteloni z cukinią i gorgonzolą

Torteloni czyli duże tortellini....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE