Baranki wielkanocne

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zbliża się Wielkanoc, więc jak co roku upiekę„stado” baranków. Tradycyjnie już obdarowuję nimi najbliższych. Jeden zostawiam sobie. Jest główną ozdobą odświętnie nakrytego stołu.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 kg mąki
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 l mleka
    ● 10 dag masła lub margaryny
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 8 żółtek
    ● 10 dag drożdży
    Lukier:
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● łyżka mleka
    Dekoracja:
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● odrobina polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baranki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą
    mąkę. Drożdże i cukier rozpuszczamy
    w ciepłym mleku,
    mieszając. Do wgłębienia w mące
    wlewamy zaczyn drożdżowy
    i dokładnie mieszamy (ew. dosypujemy
    trochę mąki). Powoli
    wlewamy roztopiony tłuszcz.
    Zagniatamy ciasto.
  • 2. Wyrabiamy tak długo, aż pojawią
    się pęcherzyki, a ciasto
    będzie elastyczne i przestanie
    kleić się do rąk. Przykrywamy
    i odstawiamy do wyrośnięcia
  • 3. Gdy ciasto podwoi swą objętość,
    ponownie wyrabiamy.
    Przekładamy do wysmarowanych
    tłuszczem foremek
    w kształcie baranków (maksymalnie do połowy wysokości).
    Wkładamy do piekarnika rozgrzanego
    do temp. 220 °C
    i pieczemy ok. 50 minut. Upieczone
    baranki wyjmujemy
    z foremek.
  • 4. Z podanych składników
    ucieramy gładki lukier i polewamy
    jeszcze ciepłe baranki.
    Oczy robimy z ziarenek ziela
    angielskiego, rogi i nos malujemy
    polewą czekoladową. Na
    szyi zawiązujemy kolorową
    kokardkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować