Zbliża się Wielkanoc, więc jak co roku upiekę„stado” baranków. Tradycyjnie już obdarowuję nimi najbliższych. Jeden zostawiam sobie. Jest główną ozdobą odświętnie nakrytego stołu.
Składniki:
Ciasto:
● 1 kg mąki
● 1/2 szkl. cukru
● 1/2 l mleka
● 10 dag masła lub margaryny
● 1 op. cukru waniliowego
● 8 żółtek
● 10 dag drożdży
Lukier:
● 1 szkl. cukru pudru
● 2 łyżki soku z cytryny
● łyżka mleka
Dekoracja:
● kilka ziarenek ziela angielskiego
● odrobina polewy czekoladowej
Baranki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy przesianą
mąkę. Drożdże i cukier rozpuszczamy
w ciepłym mleku,
mieszając. Do wgłębienia w mące
wlewamy zaczyn drożdżowy
i dokładnie mieszamy (ew. dosypujemy
trochę mąki). Powoli
wlewamy roztopiony tłuszcz.
Zagniatamy ciasto.
2.Wyrabiamy tak długo, aż pojawią
się pęcherzyki, a ciasto
będzie elastyczne i przestanie
kleić się do rąk. Przykrywamy
i odstawiamy do wyrośnięcia
3.Gdy ciasto podwoi swą objętość,
ponownie wyrabiamy.
Przekładamy do wysmarowanych
tłuszczem foremek
w kształcie baranków (maksymalnie do połowy wysokości).
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego
do temp. 220 °C
i pieczemy ok. 50 minut. Upieczone
baranki wyjmujemy
z foremek.
4.Z podanych składników
ucieramy gładki lukier i polewamy
jeszcze ciepłe baranki.
Oczy robimy z ziarenek ziela
angielskiego, rogi i nos malujemy
polewą czekoladową. Na
szyi zawiązujemy kolorową
kokardkę.
Komentarze