Baranki wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam Wam bardzo fajny przepis na pyszne , śliczne baranki wielkanocne, które po upieczeniu i udekorowaniu mogą być ślicznym prezentem dla bliskich i przyjaciół, ale również mogą być ozdobą świątecznego stołu.
Ja przygotowałam je dla moich kochanych dzieci i ich rodzin.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 2 szt,
    masło 120 g,
    mąka pszennej 160 g,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    cukier 100 - 120 g,
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    sól 1/ 2 łyżeczki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta wielkanocne Jajko

Baranki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baranki wielkanocne 1. Sposób przygotowania;
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę dodając pod koniec ubijania połowę cukru.
    Żółtka miksujemy z masłem i pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Do puszystej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy.
    Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką do połączenia.
    Tak przygotowaną masę przekładamy do zamkniętych, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek.
    Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 45 minut ,a najlepiej do suchego patyczka.
    Po upieczeniu i wystudzeniu foremkę otwieramy i wyjmujemy baranka.
    Z perełek cukrowych robimy oczy, oprószamy cukrem pudrem, zawiązujemy wstążkę i wkładamy chorągiewkę.

    Dekorujemy według uznania.

Porady

Rada; Baranka owijamy celofanem, zawiązujemy wstążką i prezent gotowy. Z tego przepisu wygodzą 2 baranki mniejszy i większy,ciasto możemy podwoić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować