Baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

w tym przypadku pracowitość daje wyśmienity efekt na świątecznym stole

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 8 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 1.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - masło: 2 sztuki

Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masło stopić i ostudzić. Przelać do masy, wymieszać.
  • 2. Białka ubić, delikatnie połączyć z ciastem. Wypełnić ciastem foremki w kształcie baranków.
  • 3. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić. Baranki można pomalować białym lukrem.
    Należy pamiętać aby dokładnie nasmarować foremki, zwłaszcza uszy i pyszczek baranka. Ciasto wyjmujemy z foremek dopiero gdy ostygnie.

Komentarze

Podobne przepisy