Baranek wielkanocny

  • wyświetlono: 564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

w tym przypadku pracowitość daje wyśmienity efekt na świątecznym stole

rfima
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- jajka: 8 sztuk
- cukier: 1.5 szklanki
- mąka ziemniaczana: 1.5 szklanki
- mąka pszenna: 1.5 szklanki
- masło: 2 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Baranek wielkanocny

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masło stopić i ostudzić. Przelać do masy, wymieszać.
  • 2. Białka ubić, delikatnie połączyć z ciastem. Wypełnić ciastem foremki w kształcie baranków.
  • 3. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić. Baranki można pomalować białym lukrem.
    Należy pamiętać aby dokładnie nasmarować foremki, zwłaszcza uszy i pyszczek baranka. Ciasto wyjmujemy z foremek dopiero gdy ostygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocwiosnabaranekciasto_wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

baranek wielkanocny

Dodane przez: Kajtolini

Cytrynowy baranek wielkanocny

Dodatek skórek z cytryny sprawia,...

image-0gnfqe3

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wielkanocny cytrynowy Baranek

Klasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego...

Baranek

Dodane przez: ewiczka2304

Wielkanocny baranek z ryżu preparowanego

Wielkanocny baranek bez pieczenia....

image-1hugjoq

Dodane przez: anita176

Cytrynowy baranek wielkanocny

Doskonały zarówno na wielkanocny...

Wielkanocny Baranek cytrynowy

Dodane przez: Iwusia

Wielkanocny Baranek cytrynowy

Wielkanocny Baranek cytrynowy wg...

Baranek Wielkanocny migdałowy

Dodane przez: danusia19671

Baranek lub zajączek wielkanocny migdałowy

Ozdoba wielkanocnego stołu