Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, odrobina cukru i połowa mleka, rozrobić pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać resztę cukru i roztrzepane jaja, resztę mleka rozpuszczoną margarynę, wyrośnięte drożdże.
Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Formę smarujemy rozgrzanym tłuszczem i posypujemy tartą bułką.
Porcja na 2 baranki.
Wypełniamy połówkę formy, tą z pyszczkiem i przykrywamy drugą częścią.
Pieczemy 20-25 minut 180 stopni C.
Porady
Forma do pieczenia - Odlew aluminiowy.
BARANEK WIELKANOCNY DUŻY
Wymiary:
długość: 28 cm,
szerokość: 14 cm,
wysokość: 20 cm
Formę można kupić na Allegro
Komentarze