Baranek wielkanocny

  • wyświetlono: 364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sympatyczna dekoracja wielkanocnego stołu

grzewkins
  • 90min

Składniki

5 dag drożdży
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 szklanka mleka (letnie)
1-2 jajka
100 g rozpuszczonego tłuszczu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Baranek wielkanocny

  • 1. Drożdże, odrobina cukru i połowa mleka, rozrobić pozostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać, dodać resztę cukru i roztrzepane jaja, resztę mleka rozpuszczoną margarynę, wyrośnięte drożdże.
    Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    Formę smarujemy rozgrzanym tłuszczem i posypujemy tartą bułką.
    Porcja na 2 baranki.
    Wypełniamy połówkę formy, tą z pyszczkiem i przykrywamy drugą częścią.
    Pieczemy 20-25 minut 180 stopni C.

Porady

Forma do pieczenia - Odlew aluminiowy.
BARANEK WIELKANOCNY DUŻY
Wymiary:
długość: 28 cm,
szerokość: 14 cm,
wysokość: 20 cm
Formę można kupić na Allegro

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wielkanocne dekoracje
 

Komentarze

Podobne przepisy

wieniec wielkanocny

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Wielkanocny wieniec

Fantazyjnie splecione ciasto drożdżowe...

Wielkanocne chlebki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Chlebki wielkanocne do koszyka.

Pyszne,delikatne i maślane chlebki.Możemy...

Przekrojony kołacz

Dodane przez: MarciaDG92

KOŁACZ WIELKANOCNY

To przepis niesamowicie prosty...

Bułeczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Słodkie bułeczki "Wielkanocne zajączki''

Bułeczki są bardzo pyszne,pulchne...

chlebek

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

Chlebek wielkanocny

Przepis na ten chlebek jest w naszej...

Koszyczek Wielkanocny

Dodane przez: JoannaG

Koszyczek wielkanocny

Zbliża się Wielkanoc, a wiec i...