Baranek Wielkanocny

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Baranek wielkanocny w zeszłym roku z jasnego ciasta a teraz wypróbowałam z ciemnego ciasta.

20160506_142345
  • 30min

Składniki

1,5 szkl. cukru, 1 kost. margaryny, 4 łyżki kakao (ciemne) 8 łyżek wody,3 jajka, 1,5 szkl mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.olejek rumowy.

Sposób przygotowania przepisu:

Baranek Wielkanocny

  • 1. margarynę wkładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu dodając cukier, kakao, 4 łyżki wody zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodac 3 żółtka ,kilka kropli olejku rumowego,i ponownie 4 łyżki wody . Z białek ubić pianę wlać do masy i delikatnie wmieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać do formy (baranka) Pieczemy 35 - 40 min.w średnio nagrzanym piekarniku.Gotowego i ostudzonego baranka posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa tak jak ja to zrobiłam.

Porady

Ciasto jest podobne do ciasta na murzynek.Czas podany to czas bez pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Baranek Wielkanocny - CYTRYNOWY

Dodane przez: LucyG

Baranek Wielkanocny - CYTRYNOWY

Bardzo wyrazisty cytrynowy smak...

Baranek

Dodane przez: ewiczka2304

Wielkanocny baranek z ryżu preparowanego

Wielkanocny baranek bez pieczenia....

Baranek Wilekanocny II

Dodane przez: Agiatis

Baranek Wielkanocny

Baranek Wielkanocy może być ozdobą...

image-1hugjoq

Dodane przez: anita176

Cytrynowy baranek wielkanocny

Doskonały zarówno na wielkanocny...

Baranek Wielkanocny migdałowy

Dodane przez: danusia19671

Baranek lub zajączek wielkanocny migdałowy

Ozdoba wielkanocnego stołu

Baranek wielkanocny

Dodane przez: rfima

Baranek wielkanocny

w tym przypadku pracowitość daje...