baranek i zając do koszyczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z podanej porcji wychodzą trzy sztuki. Ciasto mega wyrasta, więc foremki należy wypełnić maksymalnie do połowy. Ja swoje udekorowałam lukrem i czekoladą, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dekoracje to wystarczy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 450 g mąki
    2 jajka
    250g cukru pudru
    200 ml oleju
    300 ml mleka
    skórka z cytryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Baranek i zając do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem pudrem. Żółtka utrzeć i powoli wlewać olej nadal ucierając aż powstanie gęsta masa. Połączyć ją z pianą z białek. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodać do masy jajecznej i miksować dolewając mleko. Na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na połowę i do jednej dodać kakao. Przełożyć ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec około 25 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować