Baranek

  • wyświetlono: 121 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis przesłała Kazimiera Grzywna,Chełm. Podkreśla świąteczny nastrój i świetnie smakuje.

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

- mąka: 0.5 kilograma
- margaryna: 5 dekagramów
- mleko: 1 szklanka
- jajka: 2 sztuki
- drożdże: 5 dekagramów
- cukier: 4 dekagramy
- cukier waniliowy: 1 sztuka
- skorka z cytryny (wg. uznania): 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- żółtko: 1 sztuka
- płatki migdałów (wg. uznania do ozdoby): 0.5 sztuki
- rodzynki (do ozdoby): 2 sztuki
- mak (wg. uznania): 1 sztuka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Baranek

  • 1. Z 1/2 szkl. letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robimy
    rozczyn. Wlewamy do mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, mleko i rozpuszczoną i chłodną margarynę. Wyrabiamy. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Zagniatamy, dzielimy na 4 części. Z trzech formujemy długie wałeczki, zaplatamy w warkocz. Resztę ciasta rozwałkowujemy
    i wykrawamy baranka. Układamy na natłuszczonej blasze. Dookoła
    doklejamy warkocz, posypujemy makiem. Smarujemy rozmąconym żółtkiem. Ozdabiamy płatkami migdałów.Pieczemy 30 minut w 180 °C. Z rodzynek robimy oczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocwiosnakuchnia polska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Baranek

Dodane przez: ewiczka2304

Wielkanocny baranek z ryżu preparowanego

Wielkanocny baranek bez pieczenia....

Cynamonowy baranek

Dodane przez: Karioka

CYNAMONOWY BARANEK

Wprawdzie do świąt Wielkanocnych...

 Baranek świąteczny

Dodane przez: Anyzkowo

Baranek świąteczny

Śliczny do koszyczka

Wielkanocny baranek

Dodane przez: bogusia82

Wielkanocny baranek

Na święta piekę zawsze takie baranki...

Baranek drożdżowy

Dodane przez: joanna30

Baranek drożdżowy

Piękna jadalna ozdoba święconki...

Wielkanocny Baranek cytrynowy

Dodane przez: Iwusia

Wielkanocny Baranek cytrynowy

Wielkanocny Baranek cytrynowy wg...