banoffee pie - rozpustny deser karmelowy na ciasteczkowym spodzie

5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Wyśmienite ciasto bez pieczenia dla wszystkich wielbicieli kajmaku i bardzo słodkich deserów. Dla mnie banoffee pie to prawdziwe "niebo w gębie" i zawsze znajdę pretekst, żeby je przygotować. Jeśli, tak jak ja, lubicie karmelowe smaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (na tortownicę o średnicy 24 cm)
    250 g herbatników
    200 g masła
    1 puszka masy kajmakowej (ok. 500 g)
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietany kremówki 30%
    3 duże banany
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Banoffee pie - rozpustny deser karmelowy na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozkruszam i rozdrabniam w malakserze. Dodaję roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze ugniatam i wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę kajmakową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu i wykładam na ciasto. Całość dekoruję posypując wierzch przesianym przez sitko kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować