1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Herbatniki zemleć lub bardzo drobno pokruszyć. 70 g masła włożyć razem z czekoladą do rondelka i stopić. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.
Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć masą, dokładnie przyciskając. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 - 12 minut. Ostudzić.
Masę krówkową utrzeć dokładnie z 50 g masła - dzięki niemu masa nabierze ładnego karmelowego koloru, nie będzie za lepka, ani za słodka. Poza tym ciasto będzie trzymało fason i nie rozpłynie się po przekrojeniu. Wyłożyć na ostudzony spód i schłodzić w lodówce.
Banany obrać i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny - dzięki temu nie ściemnieją. Ułożyć na masie krówkowej.
Śmietanę ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować roztopioną czekoladą. Schłodzić.
Komentarze