Banoffee Pie

  • wyświetlono: 331 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ulubiony deser księżnej Diany.

PolskaGotuje
  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

- herbatniki digestive: 225 gramów
- masło: 120 gramów
- czekolada deserowa: 100 gramów
- masa krówkowa (1 mała puszka): 400 gramów
- banany: 3 sztuki
- sok z cytryny: 3 łyżki
- śmiatana kremówka 30%: 300 mililitrów
- czekolada (do dekoracji): 30 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Banoffee Pie

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Herbatniki zemleć lub bardzo drobno pokruszyć. 70 g masła włożyć razem z czekoladą do rondelka i stopić. Wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.
    Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć masą, dokładnie przyciskając. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 - 12 minut. Ostudzić.
    Masę krówkową utrzeć dokładnie z 50 g masła - dzięki niemu masa nabierze ładnego karmelowego koloru, nie będzie za lepka, ani za słodka. Poza tym ciasto będzie trzymało fason i nie rozpłynie się po przekrojeniu. Wyłożyć na ostudzony spód i schłodzić w lodówce.
    Banany obrać i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny - dzięki temu nie ściemnieją. Ułożyć na masie krówkowej.
    Śmietanę ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować roztopioną czekoladą. Schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_karnawał

Komentarze

Podobne przepisy

Martha's Stewart apple pie

Dodane przez: jlatuszek

Apple pie

Apple pie to typowe amerykańskie...

apple pie

Dodane przez: dorota w

Apple pie

Zestawienie dziwne, ale naprawdę...

Fit deser banoffee

Dodane przez: a_sad07

Fit deser banoffee

Lekka wersja popularnego deseru...

Apple pie

Dodane przez: joan

Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska...

Banoffee czyli słodka rozpusta

Dodane przez: igraszki losu

Ciasto Banoffee

Ciasto totalnie słodkie. Kruche...

image-0msyqg1

Dodane przez: Liliana89

Słodki torcik Banoffee inaczej

Dla wielbicieli bardzo słodkich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE