Banoffee na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

W mojej wersji tego popularnego deseru wykorzystałam sprawdzony przepis na kruchy, migdałowy spód. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę - kruche ciasto idealnie połączyło się smakowo ze słodkim kajmakiem i delikatną bitą śmietaną.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1/4 szklanki mielonych migdałów
    1 szklanka mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    100 g masła
    1 żółtko
    Szczypta soli

    Ponadto:
    300 g gotowej masy krówkowej (kajmakowej) z puszki
    2 duże banany
    ok. 2 łyżek soku z cytryny
    350 ml śmietany 30 %
    1 łyżeczka żelatyny
    50 ml wody
    3-4 łyżki cukru pudru
    dowolna czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Banoffee na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na godzinę. Dno i brzegi tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy, wykładając spód i brzegi do wysokości ok. 2,5 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20-25 minut. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i na spód wykładamy masę kajmakową. Banany kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i powoli wlewając wystudzoną żelatynę. Od razu po ubiciu śmietanę wykładamy na banany i dekorujemy całość startą czekoladą.

Porady

Do wykonania ciasta użyłam ok. 300 g masy kajmakowej, ale można nałożyć jej więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta. Ja resztę masy wykorzystałam do przełożenia wafli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować