Bankietowe babeczki nadziane kolorową salsą z łososiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej przystawki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    220g mąki pszennej
    100g masła
    2 jajka
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło do wysmarowania foremek

    Kolorowa salsa z łososiem:
    300g wędzonego łososia
    2 mango
    2 awokado
    1 granat
    1 garść rukoli
    1 garść kolendry
    otarta skórka z 1 limonki
    sok z 1/2 limonki
    2 łyżki miodu
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bankietowe babeczki nadziane kolorową salsą z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. Z porcji wychodzi około 12 korpusów babeczek.
  • 2. Kolorowa salsa z łososiem:
    Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę, mango i awokado obrać ze skóry i również pokroić w małą kostkę. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć łososia, mango, awokado, granat dodać skórkę z limonki, rukolę, posiekaną kolendrę, miód, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Do każdego korpusu babeczki przełożyć kolorową salsę z łososiem, udekorować listkami kolendry i plastrem łososia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Łosoś Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować