Bankietowe babeczki nadziane kolorową salsą z łososiem

  • wyświetlono: 452 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej przystawki.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
220g mąki pszennej
100g masła
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania foremek

Kolorowa salsa z łososiem:
300g wędzonego łososia
2 mango
2 awokado
1 granat
1 garść rukoli
1 garść kolendry
otarta skórka z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Bankietowe babeczki nadziane kolorową salsą z łososiem

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. Z porcji wychodzi około 12 korpusów babeczek.
  • 2. Kolorowa salsa z łososiem:
    Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę, mango i awokado obrać ze skóry i również pokroić w małą kostkę. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć łososia, mango, awokado, granat dodać skórkę z limonki, rukolę, posiekaną kolendrę, miód, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Do każdego korpusu babeczki przełożyć kolorową salsę z łososiem, udekorować listkami kolendry i plastrem łososia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartałosośmangobabeczkiprzystawkiprzekąskiwędzony łosośgranatz salsąbankietowe babeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki łososiowe z różą ziemniaczaną

Dodane przez: Goszka

Babeczki z łososia z różą ziemniaczaną

Uczta dla podniebienia! Przepyszne...

Kruche babeczki z serkiem i łososiem

Dodane przez: czarrna

Kruche babeczki z serkiem i łososiem

Przystawka na przyjęcie

Tatar z łososia na bakłażanie z salsą z mango

Dodane przez: Goszka

Tatar z łososia na bakłażanie z salsą z mango.

Przystawka na japońską nutę.

Babeczki z łososia

Dodane przez: zofiagozdzialska

Babeczki z łososia

Wykwintna przekąska na wyjątkowe...

image-05ieqgs

Dodane przez: Renata 9

BABECZKI FRANCUSKIE NADZIANE SZPINAKIEM

To świetna przekąska, która zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE