Banica bułgarski zawijaniec

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

To danie zachwyca, a kiedy jesz je w towarzystwie sałatki szopskiej... Nie trzeba słów. Chciałby się powiedzieć Trwaj, chwilo trwaj.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszanna: 0.5 kilograma
    - masło-stopione: 100 gramów
    - jajka kurze: 4 sztuki
    - bryndza owcza: 300 gramów
    - mleko*: 200 mililitrów
    - woda ciepła: 0.5 szklanki
    - ocet: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Banica bułgarski zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie, wlej letnią wodę i ocet, lekko posól. Wyrób twarde ciasto. Podziel na 4 równe części . Każdą z nich posmaruj olejem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

    2. W tym czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotuj farsz. Do miski wkrusz bryndzę, wbij jaja i wlej mleko. Wymieszaj.

    3. Wałkuj ciasto na bardzo cienkie placki. Nie podsypuj mąką, gdyż ciasto cudownie odchodzi od stolnicy.
    4. Na cienki placek nałóż farsz i zwiń w rulon, będziesz z niego kształtowała ślimaka w tortownicy wysmarowanej zimnym masłem. Zacznij od środka. I tak z każdym plackiem, dolepiaj kolejny do końca ostatniego.
    Ja użyłam małe tortownice i w każdej znalazły się po 2 placki. Wyglądało bardzo elegancko, bo każdy miał swój placek. W sumie składników wystarczy na cztery małe tortownice! Lub jedna tradycyjna tortownica.

    5. Całość zalej wcześniej masłem rozpuszczonym.

    6. Piecz 35-40 minut w 200 stopniach aż będą rumiane.

    Podawaj z sałatką szkopską.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować