Banany w czekoladzie z bitą smietaną

4.5 (177 ocen)

Pycha!

Składniki:

  • 2 banany
    2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    100 ml śmietany 30% + cukier puder do smaku według
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
    dowolne owoce
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Banany w czekoladzie z bitą smietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać ze skórki i pokroić na niewielkie cząstki. Każdą cząstkę skropić sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ciemnieiu.
  • 2. Czekoladępołamać na kawałeczki (jedną kostkę odłożyć) i rozpuścić w kąpieli parowej.
  • 3. Orzechy obrac ze skorupki, posiekać. Potrzebne są ok 2 łyżki orzechów. Posiekane przekładamy na talerzyk.
  • 4. Każdy kawałek banana moczymy w rozpuszczonej czekoladzie, po czym obtaczamy w orzechach. Kładziemy na talerzyk "do góry nogami" dając czekoladzie nieco zastygnąć.
  • 5. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przekładamy ją do szprycy.
    Obieramy i kroimy na niewielkie kawałki dowolne owoce. Mogą to byc owoce sezonowe, cytrusowe.
  • 6. Banany odwracamy. Na każdym robimy rozetkę z bitej smietany. Posypujemy startą czekoladą lub czekoladą w proszku. Na śmietanie układamy cząstki owoców.

Porady

Obok owoców na bitą śmietanę możemy ułożyć listek mięty lub melisy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować