Banany w cieście

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepyszny i efektowny deser gotowy w kilka chwil

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    szklanka wody (najlepiej gazowanej)
    szklanka mleka
    łyżka oleju
    łyżeczka cukru
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    4 banany
    opakowanie ulubionych lodów
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Banany w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miski wkładamy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta naleśnikowego, wlewamy kolejno: szklankę wody, szklankę mleka, jajka, mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem) do uzyskania jednolitej masy.
    Obieramy banany ze skórki, odkrawamy końcówki bananów. Rozgrzewamy olej na patelni. Banany zamaczamy w cieście naleśnikowym, tak aby ciasto pokryło całą powierzchnię banana i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
    Podajemy z ulubionymi lodami i czekoladą roztopioną bądź startą na tarle o grubych oczkach.

Porady

Deser smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu- połączenie smaków gorącego banana i zimnych lodów są wspaniałe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować