Bananowy wegański keks

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Keks jest świetnym daniem dla wielbicieli bakalii, a ponadto jak na ciasto ma dużo związków i witamin potrzebnych do zdrowego funkcjonowania organizmu.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dużych, dojrzałych bananów
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki nierafinowanego trzcinowego cukru
    2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
    6 łyżeczek przegotowanej wody
    1/2 puszki mleka kokosowego
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    70g. migdałów pociętych w płatki
    rodzynki
    żurawina
    suszone morele
    orzechy włoskie

    olej - do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Bananowy wegański keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy wszystkie składniki. Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski, a bakalie drobno kroimy. Siemię lniane wrzucamy do szklanki, zalewamy 6 łyżeczkami wody i odstawiamy.
  • 2. Banany miksujemy na jednolitą masę. Następnie, nie przerywając miksowania , dodajemy cukier, mąkę, siemię lniane, cukier waniliowy i mleko kokosowe, po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy sodę oczyszczoną i dobrze miksujemy. Następnie do masy dodajemy pokrojone bakalie i widelcem dokładnie mieszamy masę. Wykładamy ją do foremki keksówki (30cm) wysmarowanej cieniutką warstwą oleju.
  • 3. Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 45-50 minut. Po około 25 minutach pieczenia przykrywamy keks papierem do pieczenia i dalej pieczemy.

Porady

Keks ten będzie bardziej wilgotny od tradycyjnego keksa, ze względu na banany w cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować