Torcik, a nie tort, bo nie zawiera wielu warstw biszkoptu przekładanego kremem, a tylko jedną :) Nadaje się na każdą okazję, na spotkanie przy kawie, urodziny czy imieniny..zobaczcie co dziś Wam chciałam zaproponować ;)
Składniki:
2 jaja,
pół szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
2 opakowania budyniu bananowego,
słoik dżemu jagodowego ( ważne żeby był dość płynny),
odrobina kawy rozpuszczalnej.
Bananowy torcik z leśnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie torcika zaczynamy od upieczenia biszkopta. 2 jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach, po paru minutach dodajemy cukier i również miksujemy aż cała masa dokładnie się połączy. Ciasto przelewamy do blaszki, gdzie dół smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy mąką. Pieczemy ok 25 minut w 175 st. lub do momentu zarumienienia.
2.Jeszcze ciepły biszkopt nakłuwamy patyczkiem i nasączamy dżemem z jagód. Mój jest dżemem domowym, a jagody były zbierany w lesie przez Mojego Tatę , więc tym bardziej torcik będzie posiadał pewną bezcenną wartość :) Biszkopt sporo urósł więc na nasączenie zużyłam cały słoik dżemu.
3.W międzyczasie gotujemy dwa budynie bananowe wg przepisu, choć do przygotowania używamy trochę mniejszej ilości mleka niż zalecana. Jeszcze gorący już gotowy budyń wylewamy na ciasto i czekamy aż wystygnie. Najlepiej ciasto robić wieczorem, aby całą noc postało, smaki się połączyły. Ciasto nie musi stać w lodówce.
4.Następnego dnia, wyjmujemy ciasto z tortownicy i dekorujemy w zależności od okazji. Ja lubię minimalizm, więc posypałam tylko rozpuszczalną kawą po wierzchu :)
Komentarze