Bananowy puszek z posypką kokosową

5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Aromatyczne, pulchne ciasto z dodatkiem bananów z posmakiem kokosowym. Propozycja na uroczystości rodzinne, albo wycieczkę w plener.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
    100 g budyniu waniliowego bez cukru
    6 jajek
    250 g margaryny
    2 cukry waniliowe
    4 łyżki soku z cytryny
    100 g kokosu
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    3 duże banany
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Bananowy puszek z posypką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie margaryny z cukrem i jajkami 1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Wbijamy po 1 jajku, ucieramy mikserem.
  • mąka, budyń, proszek do pieczenia- przesiewanie 2. Składniki sypkie mieszamy razem, przesiewamy. Odsypujemy po 1 łyżce kokosu i mąki, do obsypania bananów.
  • ucieranie ciasta bananowego 3. Do ucieranej masy wsypujemy stopniowo składniki sypkie, na przemian z jogurtem, który dodajemy po 1 łyżce.
  • gładkie ciasto bananowe 4. Ucieramy ciasto mikserem na gładziutką masę. Wsypujemy wówczas cukier waniliowy.
  • pokrojone banany 5. Banany obieramy ze skórki, kroimy na plasterki.
  • obtoczone banany w mące i kokosie 6. Pokrojone banany obtaczamy w pozostawionej mące wymieszanej z kokosem.
  • bananowe ciasto w blaszce- przed pieczeniem 7. Wlewamy sok z cytryny i delikatnie mieszamy całość z ciastem.
    Blaszkę 23 x 36 wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, równo rozsmarowujemy.
  • bananowe ciasto obsypane kokosem 8. Wierzch ciasta obsypujemy kokosem.
  • upieczone ciasto bananowe 9. Ciasto pieczemy 40 min. w temp. 160 stopni C.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
    Pozostawiamy na chwilkę w blaszce.
  • bananowe ciasto w przekroju 10. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy pergamin. Studzimy.
  • pokrojone ciasto bananowe 11. Ciasto kroimy na ozdobne romby. Podajemy na paterze.
  • bananowe ciasto podane 12. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Jeśli kokos zbyt mocno się rumieni podczas pieczenia, przykrywamy wierzch- pergaminem lub papierem śniadaniowym. Jeśli ciasto mamy zbyt gęste dodajemy więcej jogurtu. Banany powinny być dojrzałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować