Bananowy jogurtowiec na zimno

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli bananów.

Składniki:

  • 2x jogurt naturalny 500ml
    2x 2łyżki żelatyny
    2x pół szklanki wrzątku
    2x 1-2 łyżki cukru pudru
    2 banany
    2 galaretki w dowolnym smaku
    2x 300ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowy jogurtowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 300ml wrzątku. Studzimy. Na dno formy wylewamy pierwszą galaretkę, wkładamy do zamrażarki by stężała. W tym czasie pierwszy jogurt miksujemy z kawałkami banana i cukrem pudrem.
    2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku, lekko studzimy, dodajemy do masy bananowej. Mieszamy razem.
    Gdy galaretka stężeje, wylewamy na nią masę bananową. Znowu chłodzimy do stężenia.
    Następnie wylewamy drugą galaretkę, chłodzimy.
    Na końcu szykujemy ostatnią masę. Postępujemy identycznie, jak z pierwszym jogurtem. Po dodaniu ostatniej masy do formy, wszystko chłodzimy w lodówce. W ten sposób przechowujemy też deser.

Porady

Uwaga: nie polecam od razu szykować obydwu mas jogurtowych. Zanim wszystko stężeje, ostatnia masa może także zastygnąć w misce i nie przełożymy jej wtedy do formy. Uwaga 2: użyłam formy silikonowej na babkę. Polecam formy silikonowe do deserów na zimno, ponieważ łatwo one wychodzą z takiego naczynia. Jeśli użyliśmy formy szklanej, plastikowej czy metalowej, warto na kilka chwil zamoczyć brzegi formy w ciepłej wodzie. Deser łatwiej wyjdzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować