Po prostu „niebo w gębie”. Idealny deser dla naszych najmłodszych łasuchów. Z tych proporcji wychodzi śmiało nawet 6 deserków, jeśli użyjemy mniejszych pucharków!!!POLECAM!!!!
Składniki:
Składniki na 3 duże porcje:
• Około 15 sztuk czekoladowych herbatników,
• 1 galaretka cytrynowa,
• 0,5 litry mleka,
• 1 łyżka cukru,
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1 łyżka mąki zwykłej,
• 2 żółtka,
• 3 banany do budyniu,
• 1 banan do galaretki,
Bananowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszamy i porcjujemy do przygotowanych pucharków.
2.Połowę mleka zagotowujemy. Do drugiej połowy dodajemy mąki oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku.
3.Trzy banany obieramy ze skórki. Połamane na mniejsze części przekładamy do garnka. Tak przygotowane miksujemy.
4.Zmiksowane banany przelewamy do ciepłego budyniu i dokładnie miksujemy całość.
Tak przygotowany bananowy budyń porcjujemy do pucharków, umieszczając go na herbatnikach. Deser pozostawiamy do ostygnięcia budyniu.
5.Między czasie galaretkę wsypujemy do garnuszka. Rozpuszczamy ją w 1 i 3/4 szklanki wody. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia.
6.Gdy budyń ostygnie obieramy banana i kroimy w plasterki. Umieszczamy go na budyniu i zalewamy zimną galaretką. Deser odstawiamy do lodówki by galaretka stężała. Podajemy.
Komentarze