Bananowy chlebek z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z dojrzałych bananów można przygotować takie o to pyszne ciasto. Wzbogaciłam je o rodzynki i aromatyczny cynamon. Nawet nie wyobrażacie sobie jak cudownie pachnie podczas pieczenia. Wykonanie takiego słodkiego chlebka trwa dosłownie 15 minut plus pieczenie i jest dziecinnie proste. A jak smakuje z filiżanką herbaty lub kawy...mniam. Zapraszam, upieczcie, spróbujcie:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 dojrzałe banany
    3 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    pół szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    pół szklanki cukru
    pół szklanki rodzynek

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania foremki
    bułka tarta do posypania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta Ciasto z owocami Desery

Bananowy chlebek z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy i przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładką papkę, dodajemy cukier i miksujemy, kolejno wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, cynamon i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
  • 3. Gotowy wystudzony chlebek kroimy w plastry i podajemy. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować