Bananowo-lodowy deser

0 (0 ocen)

Deser z pewnością umili słoneczne letnie dni. Orzeźwia i zaspokaja ochotę na słodkie.

Składniki:

  • (około 6 porcji)

    Lody bananowo-czekoladowe:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 4 banany,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • ¾ cytryny,
    • 1 tabliczka mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    • Gotowa bita śmietana ( w sprayu),
    • Około 4-5 bananów,
    • 4 łyżki masła,
    • 2 łyżki cukru,

Bananowo-lodowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lody: Czekoladę drobno kroimy.
    Banany obieramy ze skórki i miksujemy.
    Wyciskamy sok z cytryny.
    Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier a następnie zmiksowane banany i sok. Na końcu dokładamy czekoladę. Gotową masę lodową przekładamy do zamrażalnika. W trakcie mrożenia co około 1 godz masę mieszamy. Czas mrożenia wynosi około 4-5 godzin.
  • 2. Podanie i przygotowanie bananów: Banany obieramy ze skórki i kroimy pod skosem w plastry. Masło rozpuszczamy na patelni, dokładamy cukier, a następnie plasterki banana. Obsmażamy je około 1-2 minuty.
    Gotowe rozkładamy na przygotowane talerze tworząc półkole. W środek nakładamy lody. Obok lodów wyciskamy śmietanę.
    Deser gotowy.

Porady

Z tak przygotowanymi bananami oraz z bitą śmietaną można podać dowolne lody, które akurat posiadamy w domu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy