Bananowo-czekoladowe ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis na ciasto pochodzi z książki "Na domiar złego", wprowadziłam do niego tylko malutkie zmiany.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 1 szklanka
    - mąka (obie mąki to zwykłe pszenne): 0.75 szklanki
    - cukier: 15 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - czekolada w proszku: 15 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - masło: 12 dekagramów
    - banany (bardzo dojrzałe): 3 sztuki
    - maliny: 1 szklanka
    POLEWA::
    - czekolada gorzka: 10 dekagramów
    - kwaśna śmietana: 0.25 szklanki
    DODATKOWO::
    - maliny (do dekoracji): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bananowo-czekoladowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowo-bananowe ciasto 1. Mąką przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą . Masło stopić i przestudzić, jajka lekko ubić i wymieszać z rozgniecionymi bananami( ja zmiksowałam), dodać tłuszcz i wymieszać. Do mąki dodać mokre składniki i lekko przemieszać, do mieszania ciasta używamy tylko łyżki
  • czekoladowo-bananowe ciasto 2. Następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać na koniec dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać je z ciastem.
  • czekoladowo-bananowe ciasto 3. Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać do niej ciasto.
    Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 50 min po upieczeniu ciasto wystudzić, polać polewą i udekorować malinami.
  • 4. Polewa:
    Czekoladę rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gorącą wodą i do rozpuszczonej czekolady dodać śmietanę, wymieszać i przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować