Bananowiec pod cytrynową pierzynką - bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smacznie, zdrowo, pysznościowo:)

  • 20 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Masa bananowa:
    1 kg bananów
    4 łyżki cukru
    20 dag masła
    1 galaretka cytrynowa
    1 paczka okrągłych biszkoptów

    Masa cytrynowo – śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    Sok z połowy cytryny
    1 galaretka cytrynowa

    Polewa czekoladowo - kawowa:
    100g margaryny
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    1,5 łyżki mielonej kawy
    Kokos do obsypania

Bananowiec pod cytrynową pierzynką - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa bananowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch. Banany obrać, a następnie zmiksować w osobnym naczyniu. Dodać do utartego masła. Do
    masy wlać tężejącą galaretkę. Całość dokładnie utrzeć mikserem. Wyłożyć na biszkopty.
  • 2. Masa cytrynowo – śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać sok z cytryny i tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę bananową. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • 3. Polewa czekoladowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.

Komentarze

Podobne przepisy