Bananowiec na biszkopcikach

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kiedy byłam mała to ciasto zawsze piekła mi moja mama. Nigdy nie smakował mi spód z biszkoptu, dlatego w moim przepisie zastąpiłam go biszkopcikami.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    5 bananów
    1 kostka masła lub dobrej margaryny do ciast
    1 żółtko
    1/2 szkl. cukru
    Aromat waniliowy
    3 galaretki owocowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Galaretki Jajko

Bananowiec na biszkopcikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 galaretki rozpuszczamy w połowie wody z przepisu.
    (Jeśli na opakowaniu napisane jest 0,5 l, to używamy tylko 0,25 l wody).
  • 2. W osobnej miseczce rozpuszczamy trzecią galaretkę wg opakowania, czyli w 0,5 l wody.
  • 3. Sparzam jajko wrzątkiem i oddzielam białko od żółtka.
  • 4. Kostkę margaryny ucieram z cukrem i żółtkiem aż do uzyskania jasnej masy.
  • 5. Dodaję pokrojone 4 banany, aromat waniliowy i miksuję.
  • 6. Gdy galaretka stężała, dodaje ją do masy i miksuję.
  • 7. W tortownicy układam biszkopciki.
  • 8. Na biszkopty przekładam masę bananową.
  • 9. Jednego banana kroję w plasterki i układam na masie bananowej.
  • 10. Całość zalewam galaretką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować