Bananowiec cioci kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
rozbijamy jajka, oddzielamy żółtko od białka, do jednej miski wrzucamy żółtka do drugiej białka. Do żółtek wlewamy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy. Do białek wsypujemy cukier i mąkę, ubijamy. Wlewamy masę żółtkową do białkowej i mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylewamy masę i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na około 15-20 minut.
2.Banany kroimy na plasterki lub rozcinamy je w połowie (w przekroju). Układamy na biszkopcie. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy na małym ogniu z niewielką ilością zimnej wody (około 1/3 szklanki). Roztopioną czekoladę wylewamy na banany. Jedną galaretkę rozpuszczamy w kubku (ok 150 ml wody), dwie pozostałe w niecałym litrze. Gdy galaretka ostygnie, ubijamy śmietanę kremówkę i wlewamy do niej galaretkę rozpuszczoną w 150 ml wody. Masę wylewamy na czekoladę. Na górę trzemy niewielką ilość czekolady i zalewamy pozostałą galaretką i wkładamy do lodówki aż stężeje. Ciasto jest gotowe do podania.
Porady
Zamiast papieru do pieczenia blaszkę można nasmarować olejem i posypać bułką tartą.
Komentarze