bananowiec cioci Kasi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten dostałam wieki temu od mojej kochanej cioci Kasi i obecnie jest numerem jeden na wszelkich imprezach u mnie w domu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    4 jajka

    masa:
    1kg bananów
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 śmietana kremówka 36%
    3 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Bananowiec cioci kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    rozbijamy jajka, oddzielamy żółtko od białka, do jednej miski wrzucamy żółtka do drugiej białka. Do żółtek wlewamy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy. Do białek wsypujemy cukier i mąkę, ubijamy. Wlewamy masę żółtkową do białkowej i mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylewamy masę i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na około 15-20 minut.
  • 2. Banany kroimy na plasterki lub rozcinamy je w połowie (w przekroju). Układamy na biszkopcie. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy na małym ogniu z niewielką ilością zimnej wody (około 1/3 szklanki). Roztopioną czekoladę wylewamy na banany. Jedną galaretkę rozpuszczamy w kubku (ok 150 ml wody), dwie pozostałe w niecałym litrze. Gdy galaretka ostygnie, ubijamy śmietanę kremówkę i wlewamy do niej galaretkę rozpuszczoną w 150 ml wody. Masę wylewamy na czekoladę. Na górę trzemy niewielką ilość czekolady i zalewamy pozostałą galaretką i wkładamy do lodówki aż stężeje. Ciasto jest gotowe do podania.

Porady

Zamiast papieru do pieczenia blaszkę można nasmarować olejem i posypać bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować