Bardzo pyszne i syte ciasto bez pieczenia. Palce lizać. Proste wykonanie.
30 min
Składniki:
Tortownica o śr. 26 cm
Składniki:
1 kg dojrzałych bananów
2 galaretki o smaku cytrynowym
1 opakowanie serka mascarpone -250 g
1 opakowanie jogurtu naturalnego – 190 g
20 dag herbatników
Ciasto bananowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: galaretki rozpuścić osobno w ¾ ilości gorącej wody(podanej na opakowaniu). Banany (2 zostawić do dekoracji),zmiksować z jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone na jednolitą masę. Dodać 1 tężejącą galaretkę, zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami, wylać masę bananową, odstawić do stężenia. Banany obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu masy, zalać 2 galaretką, chłodzić, najlepiej przez całą noc.Obłożyć dekoracyjnie herbatnikami.
Porady
1.spód ciasta można wyłożyć pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z masłem.
Komentarze