Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) JAJKA ROZBIĆ.BIAŁKA UBIĆ NA PUSZYSTĄ PIANĘ.STOPNIOWO DOSYPYWAĆ CUKIER I DODAWAĆ PO 1 ŻÓŁTKU.MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO DELIKATNIE WYMIESZAĆ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI.CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO WYŚCIELONEJ PERGAMINEM FORMY I PIEC W TEMP.180*C PRZEZ 20MIN.
2) PO UPIECZENIU BISZKOPT OSTUDZIĆ, A NASTĘPNIE PRZEKROIĆ NA 2 BLATY. JEDEN Z NICH WŁOŻYĆ DO FORMY.W DRUGIM WYKROIĆ KIELISZKIEM KÓŁKA.BANANY POCIĄĆ W TALARKI O GRUBOŚCI 2 CM. NA SPÓD WYLAĆ 3/4 MASY BUDYNIOWEJ LUB KARPATKOWEJ I NAKRYĆ WYKROJONYM BISZKOPTEM. W POZOSTAŁE OTWORY WŁOŻYĆ PLASTRY BANANÓW I PRZYKRYĆ BISZKOPTOWYMI KOLKAMI. KREMÓWKĘ UBIĆ Z 2 ŁYŻKAMI CUKRU PUDRU.RESZTĘ MASY BUDYNIOWEJ WYŁOŻYĆ NA WIERZCH CIASTA , PO CZYM POSMAROWAĆ UBITĄ KREMÓWKĄ I POSYPAĆ STARTĄ GORZKĄ CZEKOLADA LUB KAKAO.CIASTO MOŻNA SCHŁODZIĆ PRZED PODANIEM. SMACZNEGO
Komentarze