Bananowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto przygotowuje na każdą ważną uroczystość w domu. Znika w kilka chwil.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 7 jajek
    - 7 łyżek mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

    Pianka:
    - 600 ml śmietanki 30%
    - 2 galaretki cytrynowe

    Masa czekoladowa:
    - 2 tabliczki czekolady mlecznej,
    - 5 dużych bananów

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Ostrożnia połączyć z żółtkami.
  • 3. Ubić pianę z białek. Delikatnie wmieszać w ciasto, pomagając sobie drewnianą łyżką.
  • 4. Przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 35 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 5. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku z 100 ml śmietanki.
  • 6. Śmietanę ubić mikserem. Dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.
  • 7. Na wystygnięte ciasto poukładać plastry bananów. Zalać gorącą czekoladową masą. Na całośc wylać piankę. Chłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy