Biszkopt:
3 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki (pół ziemniaczanej i pół pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bananowa:
1 kg bananów
25 dag masła
3 jaja
galaretka wiśniowa
Warstwa ze śmietaną:
330 ml śmietany 30%
1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
dowolna galaretka na wierzch
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Bananowiec
1.
Biszkopt: jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec 25 min. Przestudzić.
2.
Odłożyć 2 banany, resztę obrać i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować. Do utartego z żółtkami masła dodawać po łyżce masy z bananów, a pod koniec galaretkę wiśniową rozpuszczoną w niepełnej szklance wody i ostudzoną. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie wylać na wierzch przestudzoną galaretkę agrestową rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Po stężeniu przykryć warstwą pokrojonych w plastry bananów i zalać kolejną galaretką agrestową, wstawić ponownie do lodówki do stężenia.
3.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę wiśniową, rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Kolejną warstwę wylać na ciasto. Gdy stężeje polać dowolną galaretką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze