Te pyszne, proste w przygotowaniu placuszki są jednym z ulubionym dań mojej rodziny i przyjaciół. Ja podałam je z moimi ulubionymi dodatkami, ale z każdymi owocami smakują świetnie.
20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto na placki:
Banan
2 jajka
3 łyżki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
Łyżka mielonego siemienia lnianego
Borówki/ jagody
Ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Do smażenia:
oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Opcjonalnie:
pół łyżeczki cynamonu
Dodatki na wierzch:
owoce, wiórki kokosa, tahini, orzechy, itp.
Bananowe placuszki z brzoskwinią, pastą sezamową- tahini i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dodajemy wszystkie składniki na placuszki do miski (oprócz borówek) i blenderem rozdrabniamy je, doprowadzając do jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony niewielkie placuszki, wkładając w nie po kilka jagód. Układamy na talerzu oraz dekorujemy wybranymi dodatkami.
Komentarze