Bananowe pancakes

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bananowe pancakes czyli amerykańskie placuszki doskonale sprawdzą się na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Danie można w łatwy sposób „odchudzić” zastępując mąkę pszenną – pełnoziarnistą a cukier puder – ksylitolem lub stawią. Będą wówczas nieco mnie kaloryczne i bardziej wartościowe w składniki odżywcze.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 ¼ szklanki jogurtu naturalnego (nie greckiego)
    1 jajko M
    łyżka masła
    1 duży banan (lub 1,5 szt małego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Placki Naleśniki Śniadanie

Bananowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do piecze i cukrem pudrem. Banana rozgniatamy widelcem w drugiej miseczce, łączymy z mokrymi składnikami: roztrzepanym jajkiem, jogurtem naturalnym i roztopionym masłem. Zawartość obu misek mieszamy do połączenia składników.
    Smażymy na nieprzywierającej patelni, bez dodatku tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć na złoto.
    Podawać wg gustu z miodem, bita śmietaną lub owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować