Bananowe muffiny z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nasza ulubiona wersja muffinków- bananowe. Starsza córeczka jada bez dodatków, młodsza tylko z orzechami, a my z mężem - full wypas :-) Na szczęście, za jednym, razem można dogodzić całej rodzinie...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 130 gramów
    - cukier puder: 150 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - banany (dojrzałe): 3 sztuki
    - kwaśna śmietana: 4 łyżki
    - soda (dobrze jest rozpuścić sodę w odrobinie wody, przed dodaniem do ciasta, nie czujemy wtedy jej smaku w muffinkach): 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mąka: 300 gramów
    - suszona żurawina: 100 gramów
    - posiekane orzechy włoskie: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Bananowe muffiny z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder, jajka, kwaśną śmietanę, rozgrzecione banany i mieszamy łyżką.
    W misce mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy bananowej, szybko mieszamy, tylko do połączenia składników (mogą być grudki, ciasto nie musi być gładkie).
  • Bananowe muffiny 2. Część ciasta (zazwyczaj 6 babeczek) nakładam do formy do muffinek wyłozonej papilotkami. Połowę babeczek córeczka posypuje orzechami, druga polowa zostaje bez niczego.
  • Bananowe muffiny 3. Do pozostałego ciasta wsypuję orzechy i zurawinę i napełniam nimi foremkę wyłożoną papilotkami.
  • Bananowe muffiny 4. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • Bananowe muffiny 5. Po upieczeniu wyjmuję z foremki i studzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować