Nasza ulubiona wersja muffinków- bananowe. Starsza córeczka jada bez dodatków, młodsza tylko z orzechami, a my z mężem - full wypas :-) Na szczęście, za jednym, razem można dogodzić całej rodzinie...
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- masło: 130 gramów
- cukier puder: 150 gramów
- jajka: 2 sztuki
- banany (dojrzałe): 3 sztuki
- kwaśna śmietana: 4 łyżki
- soda (dobrze jest rozpuścić sodę w odrobinie wody, przed dodaniem do ciasta, nie czujemy wtedy jej smaku w muffinkach): 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- mąka: 300 gramów
- suszona żurawina: 100 gramów
- posiekane orzechy włoskie: 100 gramów
Bananowe muffiny z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder, jajka, kwaśną śmietanę, rozgrzecione banany i mieszamy łyżką.
W misce mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy bananowej, szybko mieszamy, tylko do połączenia składników (mogą być grudki, ciasto nie musi być gładkie).
2.Część ciasta (zazwyczaj 6 babeczek) nakładam do formy do muffinek wyłozonej papilotkami. Połowę babeczek córeczka posypuje orzechami, druga polowa zostaje bez niczego.
3.Do pozostałego ciasta wsypuję orzechy i zurawinę i napełniam nimi foremkę wyłożoną papilotkami.
4.Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarze